Mrożenie ciasta na pierogi – czy można to zrobić?
Pierogi to jedno z podstawowych dań naszej kuchni. Liczba wariantów tej doskonałej potrawy jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie tutaj swoją ulubioną kompozycję smakową. Często jednak zdarza się, że podczas przygotowania dania nie uda nam się dopasować ilości farszu do ciasta. Co zrobić w sytuacji, gdy farsz się kończy, a ciasta wciąż zostaje bardzo dużo? Czy można zamrozić ciasto na pierogi?
Czy można zamrozić ciasto na pierogi?
Nie zawsze udaje nam się dopasować ilość ciasta do farszu, który ma być wypełnieniem pierogów. Dlatego też większą ilość ciasta można zamrozić, by skorzystać z niej w nieco późniejszym czasie. Co ważne, gotowane pierogi z takiego ciasta nie stracą z pewnością na swoim wyjątkowym smaku. Jeśli zdecydujemy się zamrozić ciasto pierogowe, możemy z niego skorzystać przez 3 kolejne miesiące. Zamrożone ciasto przechowujemy jednak cały czas w zamrażarce. Warto pamiętać bowiem, że nie należy zamrażać ciasta ponownie po jego rozmrożeniu.
Czy można mrozić surowe pierogi?
Surowe pierogi można mrozić, podobnie jak pierogi ugotowane. Mrożenie pierogów należy jednak przeprowadzić wg pewnych zasad, by nie były one sklejone po wyjęciu z zamrażarki. Surowe pierogi należy mrozić na desce. Dzięki temu, że będą one ułożone osobno, nie skleją się ze sobą. Deskę lub tackę, na której ułożymy pierogi na czas mrożenia, należy posypać mąką. Zamrożone już pierogi należy natomiast umieścić w woreczkach do mrożenia, które ponownie powinny zostać umieszczone w komorze zamrażarki.
Mrożenie ugotowanych pierogów – czy to dobry pomysł?
Wiemy już czy można mrozić pierogi surowe. Jak to jest natomiast, jeśli chodzi o gotowe pierogi? Jeśli w dniu robienia pierogów okaże się, że wyszło ich zbyt dużo, możemy śmiało ugotowane pierogi umieścić w zamrażarce. W tym przypadku sprawdzi się blanszowanie pierogów i dokładne odsączenie ich z wody. W takiej sytuacji lepiej przygotować pierogi na patelni, by nie okazało się, że środek będzie nadal zamrożony. Należy również odpowiedzieć na pytanie, czy zamrożone pierogi ugotowane będę miały taki sam smak? Oczywiście, że tak, gdyż ruskie pierogi po zamrożeniu nie tracą nic ze swojego wyjątkowego smaku.
Przechowywanie ciasta na pierogi w lodówce
Jeśli chcemy zagniatać ciasto wcześniej, możemy je śmiało przechowywać również w lodówce. Dzięki temu sposobowi możemy wykorzystać sobie gotowe ciasto nawet kilka dni później. Jak się bowiem okazuje, ciasto na pierogi w lodówce może być z powodzeniem przechowywane nawet 4 dni. Nie traci ono nic ze swoich właściwości i w dalszym ciągu pozostaje elastyczne. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie, niż przygotowywanie wcześniej pierogów, które mogą nie być już takie smaczne po upływie dłuższego czasu w lodówce.
Jak przygotować ciasto pierogowe?
Grubość ciasta czy jego konsystencja zależy z reguły od indywidualnych gustów i upodobań. Istnieją jednak pewne zasady, które nie zmieniają się, niezależnie od przepisu, po który sięgniemy.
Ruskie pierogi z jajkiem
Jeśli surowe mrożone pierogi nie znajdują się akurat w naszej zamrażarce, można szybko przygotować ciasto na to wyjątkowe danie. W tym celu trzeba wykorzystać kg mąki (lub pół kilo, jeśli pierogów ma być mniej), niepełną szklankę przegotowanej ciepłej wody, jajko, masło i sól. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą w misce lub też na wcześniej przygotowanej stolnicy. Stopniowo należy teraz zagniatać ciasto, dodając do niego wodę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Wedy pierogi też nie będą się kleić, a ich ugotowanie będzie znacznie łatwiejsze. Takie ciasto można również zamrozić, poznając nasze metody mrożenia pierogów i ciasta.
Pierogi ruskie bez jajka
Pierogi czasem przygotowuje się również bez jajka. To tradycyjny sposób, który wykorzystywany był jeszcze przez nasze babcie. Tutaj przyda się również mąka, szczypta soli oraz gorąca woda. Takie składniki również łączy się w misce, a następnie wyrabia, aż ciasto stanie się sprężyste. Z takiego ciasta można również przygotować pierogi wcześniej, by ugotować je dopiero po pewnym czasie.
Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie?
Wiemy już jak zamrozić gotowane pierogi i jak wygląda przechowywanie ciasta w lodówce lub w zamrażarce. Wspomnieliśmy również o ugotowaniu zamrożonych pierogów i przygotowaniu najlepszego ciasta. Warto wiedzieć jednak, jak przygotować elastyczne ciasto i sprawić, by było ono miękkie. Otóż dla uzyskania odpowiedniej miękkości ciasta, warto umieścić w nim kilka kropel oliwy. Oliwę należy wlać w niewielkiej ilości również do zagotowanej wody, by uchronić się przed pękaniem pierogów i ich zlepianiem się.
Co zrobić z ciasta na pierogi?
Niektórzy zamrażają pierogi, inni z kolei korzystają z mrożonego ciasta. Da się jednak wykorzystać go również nieco inaczej. Co zrobić z ciastem, które nam zostało?
Kluski z ciasta na pierogi
Ciasto, które pozostało nam po lepieniu pierogów, należy podzielić na części. Z każdej z nich należy zrobić podłużny walec, który następnie trzeba spłaszczyć i pokroić w drobne kluseczki. Kluski można gotować jak pierogi – w gorącej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy. Muszę one znajdować się we wrzątku jeszcze do 5 minut po wypłynięciu. Idealnie smakują np. z zasmażoną cebulką.
Placki z ciasta na pierogi
Jeśli zostało nam nieco ciasta, pierogi wrzućmy do wrzątku i zajmijmy się przygotowaniem placków. Rozwałkuj ciasto na grubość niespełna 1 cm i wytnij kształt przy pomocy niewielkiej literatki. Placki połóż na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Gotowe podpłomyki można zjeść zarówno na słodko, jak i na słono. Będą z pewnością wyśmienite, niezależnie od wersji, którą wybierzemy. A co ważne – ciasto zostanie wykorzystane do samego końca.
Czy ciasto na pierogi można zamrażać?
Ciasto pierogowe można zamrozić, jeśli zostało go nam zbyt dużo. Takie ciasto nie tylko dobrze przechowuje się w lodówce, ale również po odmrożeniu nie traci swoich właściwości, a pierogi lepi się z niego wciąż doskonale.
Jak długo może być zamrożone ciasto na pierogi?
Przechowywanie ciasta w zamrażarce to dobry pomysł, by nie musieć go wyrzucać i wyrabiać ciasto od nowa przy okazji kolejnej porcji pierogów. Zamrożone ciasto może być przechowywane w zamrażarce nawet przez okres 3 kolejnych miesięcy.
Jak długo można przechowywać ciasto na pierogi w lodówce?
Przygotowanie ciasta na pierogi zajmuje nieco czasu. Dlatego też sporo osób zastanawia się, czy można go zrobić nieco wcześniej. Otóż surowe ciasto można przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni.
Fajny art, tego szukałem.